Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4


V Olomouci dne 26. 5. 2004



TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Informace celní správy pro cestující


Od dovozního cla a dalších poplatků je osvobozeno zboží, které je na území Evropské unie dováženo za účelem osobní potřeby a spotřeby cestujících. Vlastní úhrnná hodnota tohoto zboží nesmí přesahovat :

V rámci těchto finančních limitů je každému cestujícímu staršímu 17 let osvobozeno od cla a poplatků zboží zatížené spotřební daní v následujícím množství:

  1. Tabák a tabákové výrobky:

  2. Alkohol a alkoholické výrobky:

  1. 50 gramů parfému nebo 0,25 litru toaletní vody.

  2. Léčiva v množství odpovídající osobní potřebě cestujících.

  3. Pohonné hmoty:


Zboží podléhající spotřební dani dopravované pro osobní spotřebu, zdaněné v jiném členském státě EU, je osvobozeno od daně. Množství tohoto zboží musí byt menší než:


Překročení stanovených limitů může mít za následek sankci v podobě pokuty.


V případě neprokázání zdanění výrobků přesahující stanovený limit předložením daňového dokladu nebo dokladu o prodeji stává se osoba, která skladuje nebo dopravuje vybrané výrobky plátcem daně s povinností daň přiznat a zaplatit.


Dovoz živých zvířat a produktů živočišného původu na území Evropské unie se řídí pravidly Společenství a je v zásadě možný pouze po provedení veterinární prohlídky příslušnou veterinární správou a s předepsanými veterinárními doklady. Dovoz potravin cestujícím v rozsahu jeho cesty a výhradně pro vlastní potřebu je zpravidla možný za předpokladu, že tyto potraviny jsou zdravotně nezávadné a zpracováním byly zbaveny choroboplodných zárodků.


Nárok na vrácení daně z přidané hodnoty zaplacené v ceně zboží nakoupeného v ČR může uplatnit osoba, která nemá trvalý pobyt na území Evropského společenství a její pobyt ve třetí zemi je zapsán v cestovním pasu nebo jiném dokladu totožnosti, který uznává ČR, a tato osoba neuskutečňuje ekonomickou činnost v ČR. Nárok na vrácení daně z přidané hodnoty při soukromém neobchodním vývozu zboží mají pouze občané ze třetích zemí, tedy zemí, které nejsou členskými zeměmi EU, pokud nakoupené zboží, které nemá obchodní charakter, vyvezou v cestovním styku z území Evropské unie. Občané zemí Evropské unie, kteří zakoupí zboží v České republice a toto zboží dopraví do jiných členských zemí Evropské unie, nárok na vrácení daně z přidané hodnoty nemají, protože podmínky pro vrácení daně z přidané hodnoty nejsou splněny.


Další informace o celních předpisech je možné získat na adrese www.cs.mfcr.cz.



Dagmar Bočková

tisková mluvčí CŘ Olomouc


tel., zázn., fax : 585111223

mobil: 603166200

email: d.bockova@cs.mfcr.cz