Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 15.12. 2004




TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY



Informace z tiskové konference Generálního ředitelství cel konané ve středu 15. 12. 2004 k uplatňování DPH při dovozu zboží po 1. 1. 2005



Zákonem číslo 635/2004 Sb. vstupuje 1. ledna 2005 v účinnost novela zákona č. 235/2004 Sb. O dani z přidané hodnoty. Novelizovaná jsou i ustanovení týkající se vyměřování a vybírání daně z přidané hodnoty při dovozu zboží a přiznávání osvobození od daně z přidané hodnoty při vývozu zboží s důrazem na činnost svobodných pásem a svobodných skladů. Novelou zákona o dani z přidané hodnoty byly odstraněny kolize celních předpisů Společenství a zákona o dani z přidané hodnoty. Co tedy novela přináší:


1. Změna v samotné správě daně z přidané hodnoty.

Stávající právní úprava určovala jako správce daně při dovozu jen celní úřady. V rámci nového znění § 4 odst.1 písmeno r) zákona o dani z přidané hodnoty – dále jen ZDPH, správcem daně při dovozu zboží jsou také finanční úřady, pokud daňová povinnost plátci vzniká podle § 23 odst.3 ZDPH. Finanční úřad je také správcem daně při dovozu zboží, pokud daňová povinnost vzniká podle § 23 odst. 4 ZDPH. Vysvětlení správy viz další obsah tohoto materiálu.


2. Upřesnění pojmu „dovoz zboží“.

Stávající právní úprava v ustanovení § 20 odst. 2 ZDPH nedostatečně upravovala pojem „vracení zboží ze svobodného pásma-svobodného skladu“, bylo nutné s ohledem na odlišnosti vyplývající z „jednotného celního území EU“ a samostatného daňového území ČR upřesnit pojem „vracení zboží“ s tím, že se jedná o vracení zboží ze svobodného pásma-svobodného skladu nacházejícího se v tuzemsku zpět do tuzemska.


3. Změna podmínek okamžiku vzniku daňové povinnosti.

Jedná se o stěžejní část novelizace ZDPH při dovozu zboží. Podle již platného zák. č.588/1992 Sb. (ZDPH platný před vstupem ČR do EU) bylo uplatnění DPH při dovozu spojeno s podmínkami stanovenými celními předpisy, protože DPH při dovozu se v zásadě chová jako clo. Stávající právní úprava provedená v § 23 zák. č. 235/2004 Sb. se ukázala jako nedostatečná a nepřesná. Proto bylo nutné ustanovení § 23 ZDPH novelizovat.


Je zde obnovena návaznost na celní předpisy, když v ustanovení § 23 odst.1 novelizovaného ZDPH odkazuje okamžik vzniku daňové povinnosti na okamžik, kdy podle celních předpisů vzniká celní dluh s taxativním výčtem případů, kdy daňová povinnost podle celních předpisů vzniká.


Zavádí se institut vzniku daňové povinnosti při vracení zboží ze svobodného pásma-svobodného skladu, pokud tyto se nacházejí v tuzemsku.


Je zde pro ČR revoluční řešení v § 23 odst.3 novelizovaného ZDPH, tzn., že pokud je zboží propouštěno celními orgány při jeho dovozu do volného oběhu nebo aktivního zušlechťovacího styku v systému navrácení /do režimů s povinným placením cla) plátci registrovanému k dani z přidané hodnoty v ČR, DPH již není součástí celního dluhu, plátce daně zahrne DPH do daňového přiznání za období, kdy o propuštění zboží bylo celním úřadem rozhodnuto. Toto je průlomové pro podnikající subjekty, neboť neodvádějí celou daň a následně ji nevypořádavají jako daň zaplacenou na vstupu, ale zahrnují daň do daňového přiznání. Tím se narovnalo postavení podnikatele, který pořizoval zboží v jiném členském státě EU s podnikatelem, který dováží zboží z třetích zemí, podnikatelům to také šetří oběžné finanční prostředky. Současně také v těchto případech odpadá při stanovení výše zajištění celního dluhu zajištění daně z přidané hodnoty, tedy další finanční výhoda pro dovozce. Pokud však je zboží propouštěno do jiných celních režimů nebo má být v právním postavení zboží dočasně uskladněného, součástí výše zajištění celního dluhu je podle § 254 platného celního zákona i daň z přidané hodnoty.


Totéž lze konstatovat i o ustanovení § 23 odst. 4 novelizovaného ZDPH snad s jedinou poznámkou: režim dočasného použití s částečným osvobozením od dovozního cla se z hlediska uplatnění daně z přidané hodnoty značně prodraží a předpokládáme jeho nižší frekvenci, zejména pokud má být zboží dováženo na krátkou dobu /např. krátkodobé výpůjčky zemědělských strojů/. Podle novelizovaného znění § 23 odst.4 i § 38 odst.5 ZDPH se sice pro tento režim vyměří poměrové clo, které činí 3 % jinak vyměřovaného cla za každý započatý měsíc dočasného použití, ale DPH se vyměří v plné výši tedy ve výši 100 % DPH, která by se jinak vyměřovala a vybírala při propuštění zboží do volného oběhu. Takto koncipovaná právní úprava postihne zejména neplátce DPH, protože použití režimu dočasného použití se stane nesmírně drahým. Asi nebude pravděpodobné, že by český zemědělec si vypůjčil nebo pronajal zemědělský stroj pro sezonní práce např. v Bělorusku.


Pokud bude zboží dováženo neplátcem daně nebo daňová povinnost vznikne plátci i neplátci daně jako důsledek nezákonného dovozu zboží, jako důsledek vracení zboží ze svobodného pásma-svobodného skladu, jako důsledek porušení podmínek dočasného uskladnění nebo jako důsledek porušení podmínek celního režimu, do kterého bylo zboží propuštěno, celní úřad vždy každému z uvedených subjektů vyměří daň platebním výměrem. Tento platební výměr je pro plátce daňovým dokladem pro prokázání nároku na odpočet daně.


Realizace novelizovaných ustanovení ZDPH týkající se dovozu zboží je spojena s celou řadou změn vnitřních předpisů celní správy i programového vybavení výpočetní techniky používané při celním řízení. Celní úřady jako správci daně jsou o změnách řádně informovány.


Základní změnou při provádění celního řízení bude povinnost celníků zjišťovat, zda osoba, která podává celní prohlášení na propuštění zboží do režimu volného oběhu, aktivního zušlechťovacího styku v systému navrácení nebo dočasného použití s částečným osvobozením od dovozního cla, je plátcem daně, registrovaným v ČR. Tuto skutečnost může plátce prokázat jen tak, že k celnímu prohlášení předloží originál nebo úředně ověřenou kopii „Osvědčení o registraci plátce k dani z přidané hodnoty“. Pokud skutečnost, že osoba podávající celní prohlášení je plátcem DPH nebude řádně prokázána, celní úřad může zboží propustit jen s vyměřením a vybráním DPH jako součásti celního dluhu, jako doposud.





Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz