Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Praze dne 9.2.2004

Průvodčí pašovali cigarety

V minulém týdnu se podařilo pracovníkům odboru pátrání Celního ředitelství Praha zajistit na odstavném vlakovém nádraží v Praze Vršovicích 4600 kusů cigaret značky Astor bez českého kolku. Cigarety byly ukryty v lehátkovém voze ukrajinských drah, který byl na odstavné nádraží umístěn po svém příjezdu na pravidelné lince Kyjev - Praha.

Nález takového množství cigaret by nebyl nijak výjimečný, kdyby se nepodařilo také zajistit dva muže ukrajinské národnosti. Byli to průvodčí vlaku, kteří se ve vagónu uzamkli a nereagovali na výzvy celních orgánu, aby jim umožnili provést kontrolu vagónu. Celníkům se nakonec podařilo do lehátkového vozu vniknout a oba muže zajistit, spolu s pašovanými cigaretami, k jejichž vlastnictví se přiznali. Z databáze celní správy bylo zjištěno, že to byl již jejich několikátý pokus a proto skončili v cele předběžného zadržení. Kdyby se jim podařilo pašované kuřivo prodat, stát by přišel na cle a daních o 6453 Kč. Soud rozhodl ve zkráceném přípravném řízení o zákazu pobytu v ČR na dva roky.

Takové kontrolní akce vlakových souprav ze zemí bývalého SSSR nejsou náhodné. V loňském roce zadrželi pracovníci Celního ředitelství Praha 150200 ks pašovaných cigaret. Celkový celní a daňový únik byl vyčíslen na 195000 Kč.

Zdeněk Málek
tiskový mluvčí CŘ Praha

tel.: 261 334 293
fax: 224 228 758
mobil: 604 290 443
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz