Generální ředitelství cel
Oddělení Informací pro veřejnost
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 25.2.2004

Zpráva k možnému omezení spedičních služeb dne 27.2.2004

Dle prohlášení Svazu hraničních speditérů a celních agentů ČR uveřejněného dne 23.2.2004 v denním tisku (např. Hospodářské noviny), které nebylo Generálnímu ředitelství cel oficielně sděleno, hodlá dne 26.2.2004 tento svaz rozhodnout o avizovaném omezení poskytování spedičních služeb na hraničních přechodech Jiříkov, Cínovec, Vojtanov, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Břeclav-dálnice a Sudoměřice. K tomuto omezení by mělo dojít v pátek dne 27.2.2004 od 8.00 do 20.00 hodin.

Celní správa ČR upozorňuje podnikatelskou veřejnost a dopravce na možnost uskutečnit přestup státní hranice na jmenovaných pohraničních přechodech bez nutnosti využití spedičních služeb, budou-li tyto služby omezeny.

Doporučený postup:

  1. Výstup z ČR - vývoz

    Zásilky lze celně odbavit již ve vnitrozemí u místně příslušného vnitrozemského celního úřadu (§ 215a odst. 1, 2 celního zákona), případně na některé z poboček celních úřadů, nikoli až na státní hranici. Tímto nebude potřebné využití spedičních služeb poskytovaných na státních hranicích při vyhotovení a následném podání vývozních celních prohlášení.

    Seznam vnitrozemských celních úřadů a jejich poboček, včetně jejich pracovní doby, je umístěn na internetových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz.

  2. Vstup do ČR - dovoz

    Na vstupu do České republiky jsou spediční služby poskytovány především při vyhotovení a následném podání celních prohlášení pro národní tranzit a volný oběh, včetně případného poskytnutí některého ze způsobů zajištění celního dluhu. Potřebě spedičních služeb na státní hranici při propuštění zboží do režimu národního tranzitu lze předejít propuštěním zboží do společného tranzitního režimu v některé z jiných smluvních stran Úmluvy o společném tranzitním režimu (použití dokladu T1, T2), případně použitím Karnetu TIR.

    Uvedeného dne se dále nedoporučuje navrhovat propouštění zboží do volného oběhu s využitím spedičních firem na výše uvedených hraničních přechodech, ale doporučuje se navrhovat propouštění zboží do volného oběhu u vnitrozemských celních úřadů, resp. jejich poboček, jejichž seznam byl uveden v souvislosti s vývozem.

    Seznam celních úřadů členských zemí Úmluvy o společném tranzitním režimu, u kterých lze propustit zboží do společného tranzitu, je umístěn na internetových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz.

    Současně celní správa doporučuje využívat dne 27.2.2004 k přestupu státní hranice jiné hraniční přechody, než které jsou výše uvedeny. Seznam hraničních přechodů, včetně jejich provozních dob a rozsahu dopravy, je uveden na internetových stránkách ministerstva vnitra www.mvcr.cz.

Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí

tel.: 261331921
fax: 261332930
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz