CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 08.03.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Celníci zajistili kontraband na silnici

Desítky litrů lihovin, stovky litrů piva a tisíce cigaret zajistili jihomoravští celníci v jediném vozidle při kontrole na dálnici D2. Únik na spotřební dani by přesáhl 40 000 korun.

V pondělí odpoledne hlídka celníků zastavila dodávku s bulharskou státní poznávací značkou na dálnici D2 nedaleko Ladné. Pomocí světelné signalizace ji nejprve za jízdy upozornila a následně svedla na parkoviště u blízké čerpací stanice. Vozidlo za sebou táhlo ještě přívěs s další dodávkou.  

Hlídka nejprve prověřila řidiče a dopravní prostředky v potřebných databázích. Kontrolou interiéru celníci zjistili, že osádku tvoří dalších pět osob, což bylo v rozporu s technickými parametry vozu a sedadlo do něj bylo zjevně dodatečně přimontováno. Řidič tvrdil, že se jedná o přátele (tři osoby), kterým se porouchalo auto a odtahuje je do Německa. Vzhledem plně naloženému nákladovému prostoru obou vozidel byl řidič vyzván, aby následoval hlídku celníků do haly k důkladné kontrole.

V pojízdné dodávce celníci našli velké množství piva v PET lahvích (576 litrů), lihoviny (52,8 litrů) a cigarety (7 640 kusů). Řidič nejprve tvrdil, že zboží patří i dalším cestujícím, ale jednoduchým ověřením, byl prokázán opak. Množství dalece převyšovalo limit pro osobní spotřebu a potřebné doklady pro převoz řidič neměl. Navíc cigarety byly poschovávány v různých částech vozidla, dokonce i v kabinovém filtru, kde je objevila fena služebního psa Apple.

Veškeré zboží celníci zajistili, s největší pravděpodobností bude v konečném důsledku zlikvidováno a řidič bude muset zaplatit spotřební daň. 

V loňském roce jihomoravští celníci při kontrolách v terénu zajistili 2 657 litrů piva, 1 412 litrů lihovin, 406 litrů vína, 2 649 litrů minerálních olejů a 799 840 kusů cigaret. Zbránili tak úniku na spotřební dani převyšujícím tři miliony korun.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky