CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 15.04.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústečtí celníci v dodávce při silniční kontrole. 

Mobilní hlídka ústeckých celníků si v uplynulých dnech vytipovala na dálnici D8 u Lovosic ke kontrole malé nákladní vozidlo Mercedes Benz, českého dopravce.

Při kontrole nákladového prostoru celníci nalezli v papírových krabicích různé druhy masných výrobků. Vizuální kontrolou jevilo maso známky lehkého rozmrazení, a i pocitová teplota byla mnohem vyšší, než uváděl výrobce produktů na obalech. Vozidlo bylo sice vybaveno chladírenským zařízením, přepravní teplota uvnitř nákladového prostoru ale dodržena nebyla. K nákladu řidič ještě uvedl, že zboží naložil v Praze a má ho rozvést do Ústí nad Labem, Teplic a Bíliny.

Vzhledem k důvodnému podezření, že byly produkty převáženy v nevhodných podmínkách, informovali celníci o nálezu Státní veterinární správu. Krajští Inspektoři na místě určili, že se jedná o 416 kg kuřecího masa, 22,5 kg kachního masa, 23 kg krevet, 2,64 kg tuňáka a 2,5 kg krevetových knedlíčků. 

Jelikož produkty živočišného původu, u nichž je významně přerušený chladírenský řetězec, nelze považovat za bezpečné, inspektoři rozmrazené výrobky znehodnotili barvivem a nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku. S dopravcem bude také zahájeno správní řízení a bude mu uložena sankce za porušení předpisů.     

Obdobný záchyt si ústečtí celníci připsali již koncem února. Ani tehdy se živočišné produkty převážené v nevhodných podmínkách do prodeje a ke konečným spotřebitelům nedostaly. 


por. Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky