CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 06.03.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeská daňová KOBRA opět zasahovala

Počátkem tohoto týdne zasahovaly týmy jihočeských policistů a celníků v Českých Budějovicích a Zlíně.

Na základě informací finančního úřadu, respektive Ministerstva financí České republiky, v rámci daňové KOBRY, připravili jihočeští kriminalisté s celníky realizaci daňového podvodu.  Nešlo o žádné malé peníze, ve hře bylo zhruba osm milionů korun.
 
Výsledkem akce jsou tři zadržené osoby, čtyři provedené domovní prohlídky, prohlídky motorových vozidel. Policisté s celníky také zajistili finanční hotovost, šperky, eurové a dolarové bankovky, motorová vozidla i bagr.
 
Jihočeští kriminalisté, kteří se na tyto sofistikované daňové podvody specializují, obvinili všechny zadržené osoby ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a to spáchaného dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu.
 
Obviněný českobudějovický stavebník (nar. 1977) s manželkou (nar. 1983) se zapojili společně s třetím obviněným (muž nar. 1973) ze Zlína do daňových podvodů využívaje nastrčené a připravené obchodní korporace obviněného ze Zlína. Ten fakticky korporaci, jako řetězec účelově sestavených firem ovládal.
Obviněný stavebník, respektive celá skupina, fiktivně nakupoval potřebné stroje pro podnikání, bagr, pásový jeřáb či drtičku kamene. Stroje u jedné společnosti fiktivně nakoupil, společnost fakturovala, zde další společnost stroj dodala, přivezla, fakturovala a další společnost si uplatnila u státu z tohoto obchodu DPH. Reálně však cestovaly pouze papíry, respektive účetní doklady. Jeden z bagrů, který měl například dorazit do Českých Budějovic a pracovat zde na stavbách sice reálně existuje, ale jak zjistili kriminalisté, pracuje u „Nilu V Egyptě“. Pravděpodobně podvodníci použili z internetu jeho fotografii, popis a identifikační čísla pro fingované faktury.
 
Při realizaci zažili kriminalisté i úsměvné okamžiky. Při vstupu do obydlí zlínského pachatele se tento snažil zlikvidovat důkazy a tak vyhodil z okna notebooky i šanony dokladů. Možná mířil na sousední pozemek, který nebyl zahrnut v domovní prohlídce, bohužel hodil vše kriminalistům rovnou pod nohy. Důkazů je tak v tomto případě skutečně dostatek.
 
Ve čtvrtek potvrdil soudce u všech třech obviněných vazbu. V případě odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody ve výši pěti až deseti let.

 

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz, PČR
por. Mgr. Emanuel Breicha, e.breicha@cs.mfcr.cz, , Celní správa ČR
Ing. Jana Králová, jana.kralova@fs.mfcr.cz,  Finanční úřad


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky