CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 16.05.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Connor vyčenichal 170 tisíc uschovaných cigaret, celníci nalezli i pyrotechniku a udělili pořádkovou pokutu

Květnové kontroly uskutečněné příslušníky Celního úřadu pro Jihočeský kraj byly zaměřené na dodržování podmínek a pravidel pro nakládání s tabákovými výrobky, podmínek pro jejich skladování a prodej. V rámci provedených kontrol jihočeští celníci za významné pomoci služebního psa Connora zajistili více než 9 tisíc jednotkových balení cigaret, tedy více než 171 tisíc cigaret. Z toho se jednalo o 8 tisíc balení s neplatnou tabákovou nálepkou a tisíc balení bez tabákové nálepky.

Pro letošní rok je platná tabáková nálepka označená velkým písmenem „Q“, tabáková nálepka označená velkým písmenem „L“ byla platná pouze do 30. dubna 2024 a pokud prodejce zboží s těmito nálepkami stále nabízí k prodeji nebo je má na skladě, pohlíží se na takové cigarety jako na tabákové výrobky značené nesprávným způsobem.

Pracovníci celního úřadu v rámci kontrol zajistili jednak krabičky s písmenem „L“, ale dokonce i „G“, „F“ a „V“, tedy ty, které byly platné pro roky 2022, 2021 a poslední z jmenovaných dokonce pro rok 2019. Tato balení však prodejci neměli umístěná na prodejní ploše, ale pečlivě uschovaná například za zavřenými dveřmi skladovacího prostoru nebo zatarasená rolemi s ubrusy a látkami na provozovně.

Čtyřnohý kolega Connor, celým jménem Connor Force of Destiny, slyšící na jméno „Kony“, však veškeré tyto úkryty tabákových výrobků označil a příslušníky navedl na správné místo. Neznačené nebo nesprávně značené cigarety však nebylo jediné, co se schovávalo v uzavřených skladovacích prostorech. Pracovníci dohledu odhalili také více než 20 kulových pum 150 mm, což je zábavní pyrotechnika kategorie F4 a dále připínací odznaky – loga světových značek, které prodejci používají na dodatečné značení neoriginálního zboží.

V jednom případě příslušníci celního úřadu udělili pořádkovou pokutu ve výši 10 000 korun, a to na místě přítomnému prodejci, který odmítl zpřístupnit uzavřené místo na provozovně, právě to, kde byla později nalezena nebezpečná zábavní pyrotechnicka. Veškeré zajištěné zboží skončilo ve skladu celní správy a zjištěná porušení kontrolovaných subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení.

 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky