CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 17.07.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Zarovnaný nákladový prostor celníky neodradí

Každý týden několik případů nelegální vnitrounijní přepravy pohonných hmot, cigaret či alkoholu musí řešit jihomoravští celníci. Lidé o zboží přijdou, a ještě musí zaplatit příslušnou spotřební daň.

I přes opakovaná upozornění, zajištění a propadnutí zboží či dodatečné platby spotřební daně řidiči a další cestující v rozporu s českými i evropskými předpisy převáží zboží zatížené spotřební daní v nadlimitním množství. Převozní limity pro osobní spotřebu těchto výrobků, kdy není třeba předkládat žádné daňové či průvodní doklady, jsou stejné v rámci celé Evropské unie.

Mobilní hlídky celníků slouží v terénu v nepřetržitém 24hodinovém provozu a při kontrole přepravy zboží, průvodních dokladů a dodržování předepsaných podmínek v rámci Evropské unie se musí mnohdy prodrat velkou hromadou změti nejrůznějších věcí, které často ukrývají právě kanystry pohonných hmot, lahve s alkoholem či kartony cigaret.

Takto si litevský řidič na cestě do Prahy převážel mimo jiné 160 litrů motorové nafty v osmi plastových kanystrech, aby nemusel po cestě tankovat. Rumunský řidič si z Belgie převážel dokonce 460 litrů nafty údajně pro pohon traktoru, ale tato nafta byla navíc barvená, a ta je určená výhradně pro výrobu tepla. Oba muži o svůj náklad přišli a museli zaplatit ještě spotřební daň ve výši 1600 a 4600 korun.

Bulharského řidiče na cestě do Německa přišel jeho kontraband ještě dráž. Pod sedadlem vozu ukryl 14 kartonů neznačených cigaret, které celníci zajistili a doplacení spotřební daně muže přišlo na 11 800 korun. Podobně jeho krajan přišel o 10 kartonů cigaret ukrytých v nákladovém prostoru a spotřební daň zaplatil ve výši 8 500 korun.

Při cestách přes hranice Evropské unie jsou limity pro dovoz zboží zatíženého spotřební daní nižší a při vyčíslení dlužné částky se započítává ještě clo a DPH.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky