CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 20.09.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Celníci zjistili podezřelou přepravu odpadů

Při kontrolní činnosti na silnici č. I/65 v úterý 17. 9. 2019 si hlídka libereckých celníků vytipovala ke kontrole nákladní vozidlo, které jelo směrem od Jablonce nad Nisou. Po zastavení vozidla řidič celníkům uvedl, že jede ze Smržovky a veze náklad plastového odpadu. To potvrdila kontrola nákladového prostoru, při které celníci zjistili, že se jedná o směsný odpad, přesněji o různé plastové obaly. K přepravovanému nákladu předložil řidič dodací list, ovšem vozidlo nebylo vybaveno povinným označením „A", značící přepravu odpadů.

V průběhu kontroly vozidla si celníci navíc všimli v kabině řidiče mezinárodního přepravního dokladu, ve kterém bylo uvedeno, že náklad odpadů byl naložen v Anglii, s místem dodání v České republice, konkrétně byla v dokladu uvedena Smržovka. Řidič auta celníkům sdělil, že tento odpad skutečně naložil v Anglii, jak je uvedeno v dokladech, a jel s ním na Smržovku, kde pouze dostal nový dodací list a pokračuje do Srní u České Lípy, jak je uvedeno v dokladech.

Na základě těchto zjištění celníci pojali podezření, že celá doprava může být nezákonná a informovali Českou inspekci životního prostředí v Liberci, která poté dorazila na místo kontroly a případ si po prošetření na místě převzala.

Následně, společně s Českou inspekcí životního prostředí, celníci zkontrolovali provozovnu ve Smržovce. Tam zjistili, že jen od začátku týdne zde bylo složeno již 8 kamionů s plastovým odpadem a provozovatel při kontrole nebyl schopen předložit žádné povolení k uskladnění plastového odpadu či k jeho zpracování.


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 285 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky