CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 30.09.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Nelegální přeprava léků s pseudoefedrinem z Polska na Liberecku

Liberečtí celníci odhalili minulý týden, 23. 9. pokus propašovat z Polska 0,5 kg léků obsahující pseudoefedrin. Jednalo se o tablety medikamentu Cirrus, který bývá právě pro vysoký obsah pseudoefedrinu zneužíván k nedovolené výrobě drog.

Hlídka zastavila osobní vozidlo Škoda české imatrikulace při kontrolní činnosti na silnici I/35, u čerpací stanice před sjezdem na Chrastavu. Léky pak našla ukryté přímo u řidiče. Ze zajištěného množství 1 319 kusů tablet by bylo možné při 80% izolaci vyrobit až 93 gramů drogy.

Větší případ nelegálního převozu co do množství tablet odhalila hlídka mobilního dohledu libereckých celníků dne 19. 9. u Hrádku nad Nisou, když si vytipovala ke kontrole osobní vozidlo Škoda české imatrikulace, přijíždějící od státní hranice s Polskem.

V tomto případě byl průběh kontroly dramatičtější. Na pokyn k zastavení na kontrolním stanovišti řidič nereagoval a pokračoval v jízdě. Hlídka se za vozidlem ihned rozjela a za použití majáku, zvukového výstražného zařízení a nápisu STOP dávala řidiči pokyn k zastavení. Na to řidič vozidla zareagoval prudkou akcelerací a pokračoval v rychlé jízdě do Hrádku nad Nisou, po ulici Žitavská a Nádražní až k železničnímu přejezdu. Zde byl nucen zastavit vzhledem ke spuštěným závorám kvůli projíždějícímu vlaku, a byl celníky zadržen. Dál už raději poslechl jejich pokynů. Hlídce pak na svou omluvu, proč neuposlechl výzvy k zastavení, řekl, že ujížděl, protože se bál přepadení. Hlídka si vyvedla vozidlo na bezpečnější místo a důkladně auto zkontrolovala. Při kontrole pak našla skutečný důvod, proč řidič nechtěl zastavit a snažil se celníkům ujet. Pod sedadlem řidiče hlídka objevila černou igelitovou tašku se dvěma sáčky, které v sobě obsahovaly bílé tablety se symbolem „C“, značící tablety léku Cirrus. Celkem celníci zajistili 1 kg tablet. Odhadem by bylo možné ze zajištěného množství 2 639 tablet vyrobit při 80% izolaci 187 gramů drogy. 

Liberečtí celníci v roce 2019 zajistili při pokusu propašovat léky obsahující pseudoefedrin celkem 24 014 kusů tablet a zabránili tak výrobě cca 1,7 kilogramu drog.


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 285 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky