CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 12.07.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Drogy ani cigarety před celníky neukryli. Pomohl i služební pes.

Začátkem prázdnin měli celníci z moravskoslezského kraje plné ruce práce. V jeden den totiž v dopoledních hodinách zajišťovala hlídka mobilního dohledu téměř 14 gramů sušiny marihuany a následně v podvečer zadržela muže převážejícího z Polska 64 000 kusů nezdaněných cigaret.

K záchytu 14 gramů marihuany došlo v obci Chotěbuz nedaleko polských hranic. Hlídka moravskoslezských celníků zastavila vozidlo jedoucí směrem do Polska k běžné kontrole. Součástí kontrolní hlídky byl i psovod se služebním psem vycvičeným na vyhledávání tabákových výrobků a omamných a psychotropních látek. V průběhu kontroly vozidla řidič zahodil podezřelý balíček do trávy. Služební pes následně balíček dohledal a označil také rozkrok podezřelého, kde řidič drogu ukrýval. Orientační drogový test byl pozitivní na přítomnost marihuany. K nalezené droze řidič uvedl, že ji koupil v Českém Těšíně a že ji chtěl využít pouze pro vlastní účely. Kontrola byla ukončena s podezřením na spáchání trestného činu nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

O pár hodin později prováděla hlídka moravskoslezských celníků kontrolu na vlakovém nádraží v Bohumíně. Díky mezinárodní spolupráci celních správ získali celníci informaci o podezřelé osobě, která by mohla převážet větší množství cigaret z Polska. Celníci při příchodu na nádraží zaregistrovali osobu se čtyřmi objemnými cestovními kufry a jednou sportovní taškou. Následnou důkladnou prohlídkou bylo zjištěno, že se v zavazadlech nachází celkem 320 kartónů cigaret, tj. 6400 kusů cigaret značených polskou tabákovou nálepkou. Výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na 270 000 Kč.

Zatímco v loňském roce zajistili krajští celníci nezdaněné cigarety za téměř půl milionu korun, od začátku letošního roku se jedná už o částku přesahující 600 000 Kč. Celníci opětovně upozorňují na dovozní limity u cigaret pro osobní spotřebu, které jsou stanoveny na 800 kusů při dovozu tabákových výrobků ze zemí Evropské unie a 200 kusů ze země mimo Evropskou unii. Za překročení těchto limitů hrozí při kontrole zajištění veškerého zboží, doměření spotřební daně a správní řízení v dané věci.


por. Bc. Zuzana Němcová
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 261 335 830
mobil: +420 607 049 750
e-mail: z.nemcova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky