CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 01.07.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Zákaz řízení, drogy a nedoplatky na pokutách

Středočeští celníci se stále častěji setkávají s řidiči se zákazem řízení a pod vlivem OPL. Naposledy se tak stalo ve čtvrtek při běžné kontrole vozidel na 0,5. km dálnice D8 ve směru na Prahu.

Ve čtvrtek 27. 6. 2024 po půl osmé večer si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole osobní automobil Audi A6 české imatrikulace. Ve vozidle se nacházel řidič (ročník 1977), na místě spolujezdce žena (ročník 1991), oba české národnosti. Celníci vyzvali řidiče k předložení řidičského průkazu, na to muž odvětil, že ŘP u sebe nemá, neboť má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. S důvodným podezřením, že posádka vozidla něco skrývá a díky podivnému chování řidiče, se celníci pustili do důkladné kontroly osob i vozidla.
V úložném boxu pod sedadlem řidiče našla hlídka celníků černou peněženku se zlatým zipem. V peněžence byla ukryta kapesní váha a dva sáčky s rychlouzávěrem. První sáček obsahoval nahnědlou krystalickou látku a druhý obsahoval bílou krystalickou látku. Na dotaz hlídky celníků, o jakou látku se jedná, řidič odpověděl, že vůbec netuší, o co se jedná a že jim peněženka nepatří.
Váha celníkům ukázala 31 gramů a sken obou krystalických látek přes Ramanův spektometr jasně prokázal pozitivní přítomnost metamfetaminu. Protože v průběhu kontroly hlídka pojala podezření, že řidič je pod vlivem omamné a psychotropní látky, byla mu provedena osobní prohlídka, a to z důvodu, zda u sebe nemá zbraň, kterou by mohl použít.  Hlídka poté dokončila kontrolu vozidla, při které další látky podléhající zákazům a omezením nenalezla.
Celníci dalším prověřováním zjistili, že řidič má evidovány dva nedoplatky na pokutách za přestupky podle zákona o silničním provozu, zákona o pozemních komunikacích nebo zákona o silniční dopravě. Řidič na výzvu hlídky oba nedoplatky uhradil. 
Z důvodu věcné nepříslušnosti byl případ předán Policii České republiky.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky