CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Clo
      • Původ zboží
        • Aktuality
          • Ghana – Registrace GN vývozců – prohlášení o původu vydané GN vývozci v rámci prozatímní dohody mezi EU – GN

Ghana – Registrace GN vývozců – prohlášení o původu vydané GN vývozci v rámci prozatímní dohody mezi EU – GN

Dne 22. srpna 2023 oznámila Ghana Evropské komisi zvolený způsob registrace ghanských vývozců za účelem vystavování prohlášení o původu, jak je stanoveno v článcích 17 a 21 protokolu č. 1 k prozatímní dohodě mezi EU a Ghanou. Vývozci, kteří chtějí vyvážet do EU a využívat preferenčního sazebního zacházení, získají registrační číslo vývozce prostřednictvím webových stránek ICUMS (Integrated Customs Management Systém). Podle oznámení předloženého Ghanou jsou informace o vývozci přístupné prostřednictvím stejné internetové stránky zde.

Registrační číslo vývozce se skládá ze 17 alfanumerických znaků. Představuje ho předpona „GHEU“ následovaná daňovým identifikačním číslem (TIN) nebo národním identifikačním číslem (NID) vývozce.

Příklad s TIN: GHEU00C1234567890.

Příklad s NID: GHEUGHA1234567890.

Ghana rovněž oznámila Evropské komisi, že vývozci obdrží předepsané prohlášení o původu od ghanského finančního úřadu (Ghana Revenue Authority – GRA) prostřednictvím stejné webové stránky ICUMS. Po vytvoření registrace vydá GRA prohlášení o původu, které může vypadat jako prohlášení v příloze.

Tento postup a dokument není v souladu s ustanoveními protokolu č. 1, zejména čl. 17 odst. 2 a čl. 21 odst. 4, které vyžadují, aby prohlášení o původu vyhotovil vývozce napsáním, razítkem nebo vytištěním na faktuře, dodacím listu nebo jiném obchodním dokladu. Text prohlášení o původu je uveden v příloze IV tohoto protokolu. V tomto případě prohlášení o původu nevyhotovuje vývozce, ale vydává jej GRA a není vyhotoveno na přijatelném dokumentu a bude zamítnuto. 

Evropská komise upozornila členské státy, aby přijímaly pouze prohlášení o původu, která jsou vyhotovena v souladu s čl. 17 odst. 2 a článkem 21 protokolu č. 1, tj. napsáním, razítkem nebo vytištěním na faktuře, dodacím listu nebo jiném obchodním dokladu v souladu s textem uvedeným v příloze IV tohoto protokolu, a to

   - vývozcem registrovaným podle postupu stanoveného Ghanou; nebo

   - jakýmkoli vývozcem, aniž by musel být registrován, pro zásilky obsahující původní zboží, jehož hodnota nepřesahuje 6000 EUR.


Stránka byla publikována dne: 30.08.2023

Skočit na začátek stránky