CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celorepubliková kontrolní akce zaměstnávání cizinců "GRIL"

Ve středu 5. května se ve večerních hodinách uskutečnila celorepubliková kontrolní akce celní správy s krycím názvem „GRIL“ zaměřená na cizince pracující v provozovnách rychlého občerstvení. Jde o vůbec první kontrolní akci, kterou celníci provedli v této oblasti na celém území České republiky v jeden okamžik.

Celníci u cizinců kontrolovali, zda mají v pořádku povolení k zaměstnání, pracovní smlouvy a doklady k pobytu. Celkem bylo provedeno ve všech regionech a během několika hodin 102 kontrol. V provozovnách rychlého občerstvení prověřili 212 cizinců, u 58 z nich je důvodné podezření z výkonu nelegální práce. To znamená, že neměli buď povolení k zaměstnání vůbec, nebo pracovali pro jiného zaměstnavatele, na jiném místě či v jiném oboru, než povoleném.

Podklady z kontrol budou celními úřady po ukončení šetření předány příslušným úřadům práce k zahájení správního řízení. Cizinci, kteří vykonávali práci v rozporu se zákonem o zaměstnanosti, tak mohou dostat pokutu až do výše deset tisíc korun. Zaměstnavatelům, jež umožnili cizincům nelegální práci, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše pěti milionů korun.

V loňském roce provedli celníci v oblasti zaměstnávání cizinců celkem 1 632 kontrol, při nichž zjistili podezření z výkonu nelegální práce u 1 966 pracovníků.  


por. Zuzana Hrubá
oddělení vztahů k veřejnosti GŘC
tel. +420261332212
mobil +42072431127
e-mail informace@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky