CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 30.10.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Prezident republiky Petr Pavel jmenoval plk. Davida Chovance do hodnosti brigádní generál

U příležitosti státního svátku 28. října jmenoval prezident republiky Petr Pavel plk. Mgr. Davida Chovance, 1. zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel, do hodnosti brigádní generál. Toto povýšení je výrazem jeho vynikajících schopností a dlouholetého přispění o rozvoj v oblasti celnictví a bezpečnosti Celní správy ČR.

Plk. David Chovanec zahájil činnost u celní správy v roce 1993 a již od samého začátku byly zřejmé jeho organizační a komunikační schopnosti, což mu umožnilo rychle postoupit v kariéře. Po třech letech se stal vedoucím oddělení v rámci Generálního ředitelství cel, a tuto pozici vykonával téměř devět let. Od počátku projevoval zájem v oblasti celního řízení a související problematiky, a to zejména elektronizaci postupů v celním a daňovém řízení. Jeho vyjednávací schopnosti ho dovedly v roce 2008 na pozici celního atašé na Stálé zastoupení České republiky při Evropské komisi v Bruselu, kde působil po dobu pěti let. Během této doby aktivně hájil zájmy České republiky v oblasti celnictví a podporoval zjednodušení celního řízení na evropské úrovni. Působil také na Ministerstvu vnitra a na Úřadu pro zahraniční styky a informace.

V roce 2022 byl ustanoven na pozici 1. zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel. V této roli se aktivně podílí na dalším směrování Celní správy ČR a na její transformaci.

Celkově lze jeho jmenování do služební hodnosti brigádní generál považovat za další významný krok v jeho profesní kariéře.

 

 Foto KPR: Tomáš Fongus


nprap. Ing. Vladimíra Malovíková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 705 697 499
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky