CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 23.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Odhalení nelegálně zaměstnaných cizinců

    Pracovníci Celního úřadu Karviná provedli minulý týden součinnostní kontrolní akci zaměřenou na nelegální zaměstnávání cizinců. Na kontrole dodržování zákona o zaměstnanosti se podíleli i zástupci Úřadu práce v Karviné a Policie České republiky. Vzájemná součinnost mezi těmito orgány státní správy je založena na již dlouholeté spolupráci.

    Objektem k výkonu činnosti se stal kamenný obchod v Bohumíně, kde se jednotlivé složky zaměřily na své oblasti. Této příležitosti využili i pracovníci celního úřadu, kteří se při kontrole zaměstnanosti zabývali i problematikou vymáhání nedoplatků. Kontrolou osobních dokladů a sepsáním Protokolu o podaném vysvětlení s jednotlivými pracovníky tržnice došlo u 5 prodavačů k důvodnému podezření z nelegální práce. Tito cizinci z Vietnamu, kteří nabízeli zboží, prodávali a inkasovali za něj peníze, neprokázali navázání pracovněprávního vztahu ani žádné jiné smlouvy.

    Jelikož největší podíl kontrolovaných cizinců tvoří vietnamská komunita, která má ve zdejším regionu silné zastoupení, jsou využívány u těchto kontrol služby oficiálního tlumočníka vietnamského jazyka, a to i z důvodu větší průkaznosti a odstranění bariér pro upřesnění používaných „termínů“ a vysvětlení pojmů při sepisování protokolů s prověřovanými osobami v průběhu kontroly.  

    V období měsíců únor a březen 2010 bylo provedeno celkem 6 obdobných součinnostních kontrol, u kterých bylo odhaleno 21 nelegálně pracujících cizinců. Případy byly předány k dalšímu řízení úřadu práce.
 
    Součástí nového trestního zákoníku je neoprávněné zaměstnávání cizinců, což je novinkou od 1. 1. 2010.  

                                   


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky