CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 23.03.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci na Ruzyni zadrželi pašeráka kokainu – tzv. „polykače“

    V úterý zadrželi celníci na ruzyňském letišti drogového kurýra, tzv. „polykače“, v jehož útrobách by mělo být 700 g kokainu.

    Dvaatřicetiletý muž přicestoval do České republiky z brazilského Sao Paula v úterý kolem čtrnácté hodiny. Na základě pravidelného vyhodnocování příletů cestujících z rizikových oblastí provedli celníci u Brazilce kontrolní test vzorku moči. Ten reagoval pozitivně na přítomnost omamných látek v těle. Následné rentgenové vyšetření prokázalo výskyt cizích předmětů v tělních dutinách cestujícího.

    Během uplynulých dvou dnů vyloučil organizmus muže zatím 29 kontejnerů z prezervativů. Každý obal obsahoval cca deset gramů neznámé látky. Laboratorní rozbory potvrdily podezření celníků, že se jedná o kokain. Do dnešního dne bylo zajištěno 285 gramů této nebezpečné drogy. 

    Včera večer byl muž předán Policii ČR s návrhem na obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za tento trestný čin hrozí kurýrovi trest odnětí svobody až na pět let.

    Jestliže v těle muže bude předpokládaných sedmdesát balíčků s kokainem, hodnota zajištěných narkotik by na černém trhu činila 1,5 milionu korun.

    

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky